Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/filoptox/domains/filoptoxosadelfotiskirion.gr/public_html/classes/openconnection.php on line 8
ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Notice: Undefined variable: topmenu in /home/filoptox/domains/filoptoxosadelfotiskirion.gr/public_html/classes/getqueries.php on line 17
ΑΡΧΙΚΗΙΣΤΟΡΙΑΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το μεγάλο έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυρίων Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε από το 1983, βραβεύθηκε 2 φορές από την Ακαδημία Αθηνών από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, από τη Νομαρχία, τον Δήμο Θες/νίκης, από την εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, από τους Rotary και καταξιώθηκε από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Από την εποχή της τουρκοκρατίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυρίων Θες/νίκης, επιτέλεσε έργο εθνικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό. Προσέφερε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους τραυματίες του απελευθερωτικού αγώνα. Βοήθησε με όλες της τις δυνάμεις τους Μακεδονομάχους. Μετά την απελευθέρωση του 1912, συμπαραστάθηκε στον Ελληνικό Στρατό μας. Στην αίθουσα αυτή υπέγραψαν στις 4 Φεβρουαρίου του 1912 διακήρυξη για το Μακεδονικό πρόβλημα, την οποία μετέφρασαν και έστειλαν σε όλες τις πρεσβείες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χιλιάδες ελληνικές σημαίες που στόλισαν τη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ράφτηκαν στα νυχτέρια που διοργάνωσε κρυφά η Φιλόπτωχος. Με το μανδύα της φιλανθρωπίας, μετέβαλλε το οίκημά της σε κέντρο μυστικών συνεδριάσεων και εφοδιασμού του Μακεδονικού Αγώνα.

Ανέλαβε την περίθαλψη των φυλακισμένων προκρίτων Ελλήνων. Συγκέντρωσε τρόφιμα, παρασκεύαζε φαγητά και με τις οδηγίες του Προξένου Κορομηλά τα μετέφερε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ για τους Έλληνες φυλακισμένους.

Στις δύσκολες για το Έθνος μας εποχές της κατοχικής και μετακατοχικής περιόδου, οργανώθηκαν συσσίτια για 450 γέροντες και μαθητές. Σε άλλες παλαιότερες εποχές στα εργαστήρια της Φιλοπτώχου, κέντησαν έργα τέχνης τα άπορα κορίτσια, τα ονομαστά κεντήματα της εποχής εκείνης. Ένα μεγάλο επίτευγμα επίσης, ήταν η εκμάθηση της ραπτικής και η διάδοσή της στην πόλη μας. Σπουδάστριες από τα Μακεδονικά χωριά στεγάστηκαν και εξασφάλισαν το φαγητό τους επί σειρά ετών στο οικοτροφείο του Σωματείου μας.

Στον ξενώνα του Ιδρύματος, φιλοξενήθηκαν άποροι νεφροπαθείς με τους συνοδούς τους και είχαν περίθαλψη και φαγητό. Σήμερα στον ξενώνα αυτό, ο οποίος ανακαινίστηκε, φιλοξενούνται άπορες φοιτήτριες στις οποίες προσφέρεται πρωινό και φαγητό το μεσημέρι.
Καθημερινά προσφέρεται φαγητό σε γέροντες, ασθενείς, άστεγους και σε όσους δεν μπορούν να εργασθούν. Μοιράζουμε χρηματικά βοηθήματα κάθε μήνα σε οικογένειες πτωχών. Κάθε μέρα χτυπούν την πόρτα της Φιλόπτωχου δυστυχισμένοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι παίρνουν χρηματικά βοηθήματα για τις ανάγκες τους σε φάρμακα, ναύλα για μετακινήσεις και γενικά για σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα. Διαθέτουμε ρουχισμό που μας φέρνουν οι συμπολίτες μας σ’ όλους τους τροφίμους και τους φτωχούς.